Echte mensen, Echte verhalen!

Ons brein is gemaakt om verhalen te interpreteren. Het is dé manier waarop we betekenis geven aan wat we meemaken. Verhalen brengen dingen die niet tastbaar zijn tot leven en geven ze context. Een goed verhaal raakt je in je hart en doet iets met je. Dus wil je mensen in beweging brengen? Vertel dan een goed verhaal. 

Een goed verhaal is opgebouwd uit een aantal losse karakteristieken. Wanneer er een conflict is tussen deze karakteristieken, ontstaat er een plot. Het zijn de conflicten die zich ontvouwen in het plot, die je als kijker in vervoering brengen. In grote lijnen werkt het zo:

The four pilars of a story

People, place, purpose en plot zijn de vier pijlers van een goed verhaal. Je vindt ze in elk verhaal terug, soms met een kleine en soms met een grote rol.

1. People

Het hart van het verhaal, wordt altijd gedragen door de hoofdpersoon. Iemand die de moeite waard is om te kennen, die het verhaal draagt en de kijker erin betrekt. Een goed ‘hart’ selecteer je op basis van: verlangen (wat wil het hart? Waar droomt het van?), complexiteit (waarom wil het hart wat het wil?) en uniciteit (wat onderscheidt het hart van anderen? Wat maakt het begeerlijk?). Hoe meer het hoofdpersonage je kijkers beweegt, hoe meer ze zich vereenzelvigen met het verhaal. 

2. Place

De plaats is waar je verhaal leeft. Het zijn die plekken waar het verlangen, de uniciteit en de complexiteit van de hoofdpersoon het meest zichtbaar worden. Deze pijler is belangrijk voor de kijker om zich te kunnen oriënteren. Zien is geloven.


3. Purpose

Het doel van je verhaal wordt ingeven door de kernkwaliteiten van het hart. Dat kan van alles zijn: van een oproep tot actie voor een specifieke zaak tot meer bewustzijn creëren voor een bepaald onderwerp. Het doel ligt besloten in de vragen: wat heeft je bewogen heeft om je verhaal überhaupt te vertellen? Wat moet de kijker meenemen uit dit verhaal? Wil je dat het publiek iets doet? Wat dan?


4. Plot

Zonder een structuur verliest je publiek al snel de aandacht en interesse in het verhaal. Het plot is de structuur die je publiek vanuit het hart van je verhaal naar je doel brengt. Een plot ontstaat door conflict: de obstakels die de hoofdpersoon tegenkomt onderweg naar zijn doel. Door hindernissen in een verhaal te brengen stel je je publiek in staat zich te vereenzelvigen met de hoofdpersoon. Ze leven mee en zijn nieuwsgierig naar de uitkomst. Zo maximaliseert het plot de impact van je verhaal.


Bekijk hier hoe anderen met mij hun verhaal vertelden.

Using Format